Mineralbolus

september 20, 2013 at 1:15 pm 5 kommentarer

Av Eirin

Mineralbolus_Eirin1Her i distriktet (Helgeland) er det forholdsvis vanlig å legge inn mineralbolus. Dette i stede for tildeling av mineraler i form av pulver, pellets, mineralstein eller mineralbøtte. Spesielt i løsdrift eller på beite, hvor individuell tildeling kan være en utfordring, velges gjerne bolus. Den fungerer som bolus mot snyltere, en kapsel som langsomt løses opp og frigir virkestoff over en gitt tidsperiode.

Det er ulike begrunnelser for bruk av mineraltilskudd, men vanligvis er det ved fokus på fruktbarhet og om det er begrenset tilgang på e-vitamin og selen. I rundball er det vist at e-vitamin innholdet gjennomsnittlig er en tredjedel i forhold til innholdet i surfôr fra silo. Hvorfor det er slik strides de lærde om, men det kan ha sammenheng med større overflate på rundball og ofte litt høyere pH i ball enn i silo. I tillegg er det sett en del på selen innholdet i jordsmonnet, og flere steder i Norge har lave verdier. I bolus er det per i dag ikke organisk selen.

Det foregår også en diskusjon rundt jod, hovedsakelig i innlandsstrøk, blant annet fordi jod innholdet i melk har gått ned i senere tid. Jod er også et mineral som har innvirkning på ulike hormonproduserende kjertler i kroppen. Det er gitt ekstra tilskudd av jod i noen besetninger som da etter sigende skal ha fått mer livskraftige kalver (udokumentert så vidt jeg vet).

Bruk av bolus er todelt her. Beiter har ofte lavt innhold av selen, og i stede for å gjødsle med selen, legges det gjerne inn bolus på kviger (vanligvis på dyr som skal insemineres i løpet av beiteperioden eller rett etter innsett).  På kyr legges det inn før kalving slik at det blir god dekning mens nye egg utvikles, modnes og Mineralbolus_Eirin2insemineres. Det legges inn en bolus på kviger og to på kyr.

Når det gjelder innlegging på kyr har vi her diskutert tidspunkt en del, og konklusjonen vi har kommet frem til, er tre måneder før kalving. Begrunnelsen er at mineralene og vitaminene skal kunne ha en positiv innvirkning på den kommende kalven og på råmelken. Ettersom virkningen er 6-8 måneder (avhengig av type bolus) vil virkningen vare til etter inseminering.

Det er ulike boluser på markedet, men her på Helgeland har det vært en type som har dominert. De ulike merkene kan vi komme tilbake til i et annet blogginnlegg. Bolusene må bestilles av veterinær, og i de aller fleste tilfeller er det også veterinær som legger inn. Her kommer kostnad inn i bildet, mulig det kommer i innlegget sammen med de ulike bolus typene. Utfra prisene ferdi innlagt her, kan bolus konkurrere med priser på andre tilskudd, spesielt med tanke på arbeid og tildelingsmulighet.

Hva er så gevinsten av mineralbolus?

 • God individuell tildeling
 • Grei dosering
 • Lite arbeid sett bort fra innlegging
 • Lite mekanikk

Innholdet er jo temmelig styrt, og det er mikromineraler og vitaminer som er hovedingrediensen. Makromineraler som kalsium, magnesium og kalium følger ikke med. Bolus med høyere innhold av e-vitamin og selen har vanligvis virketid på 180 dager mot 240 dager på de «ordinære».

Innholdet kan for eksempel oppgis som dette:

Mineralbolus_Eirin3

Alt i alt er bolus et alternativ for god individuell tildeling av noen mikromineraler og vitaminer, og vi er veldig spent på utbredelsen av bruk og på hvilke erfaringer dere har med bruk av bolus. Hvilke leverandører? Er dette veien å gå? For hvem? Del gjerne erfaringer her med oss!

Entry filed under: Generelt, Helse og produksjonssykdommer. Tags: , , , , , .

Ammoniakkhalm – billig eller dyrt å kjøpe ? Frysepunkt og fôring

5 kommentarer Add your own

 • 1. Inge Midtveit  |  september 22, 2013, kl. 8:08 am

  Det er ikkje rett at sporemnebolus må bestillast av veterinær. Den er klassifisert som fortilskott. Det er berre ingen andre enn veterinærane som hittil har vore interessert i forhandle produkta dette området.

  Svar
 • 2. Kathrin Heidlas  |  september 23, 2013, kl. 8:09 am

  Hei! Jeg er veterinær selv. Leverandørene av veterinærprodukter i Norge er flinke å markedsføre mineralboli. Derfor er det stort sett kun veterinærer som selge dem videre. Ofter er det også slik, at kun veterinæren har en spesialinngiver for å applisere boli. Men det er fult mulig for ikke-veterinærer å bestille bolus og inngiver fra Agrimin, Resco, Nutribio, HolandAnimalCare (www.cattlebolus.no). De flerste av disse har en videoklipp på nettsiden som illustrere hvordan bolusen appliseres korrekt. MEN: Det kan være uøkonomisk og noen ganger direkte kontraproduktiv å legge ned bolus uten å vite noe som helst om kuas mikromineral-status. Jeg anbefaler derfor å ta noen representative blodprøver (kalv, kvige, sinku, ku i laktasjonen). Resultatene skal være avgjørende for valget av rett type bolus. I tillegg kan disse prøvene hjelpe å avsløre andre mangel-tilstander i besetningen: F.eks. subklinisk ketose, latent hypocalcemi mm. Fasit: Diagnostikk kan være nøkkel til suksessen!

  Svar
 • 3. Eirin  |  september 23, 2013, kl. 8:45 am

  Hei Inge og Kathrin!
  Takk for gode og informative svar. Greit å vite at man ikkje må være veterinær for å bestille mineralbolus. Nå vet vi at det etterhvert kommer ennå flere tilbydere på markedet, og vi skal som nevnt prøve å få laget en oversikt over innhold og pris.

  Når det gjelder det du nevner Kathrin, og å vite noe om kuas status får du legger inn bolus, er nok rett. I grunn gjelder dette ved bruk av all form for mineralnæring. Det blir ikkje regelmessig gjort, selv i besetninger med større utfordringer. Samleblodprøve kan være en god ide, og gir bedre svar enn for eksempel melkeprøver som tas ut for å si noe om selenstatusen til kua.

  Som du sier «Diagnostikk kan være nøkkelen til suksess». Absolutt, men heldigvis er innholdet av mikromineraler og vitaminer i bolus på nivåer som ikkje vil skape forgiftning i kombinasjon med kraftfôr. Men det bør på ingen måte kombineres med foreksempel selengjødsling eller mineralfôring på annet vis.

  For mye eller for lite mineraler kan bli dyrt i lengden!

  Eirin

  Svar
 • 4. Inge Midtveit  |  september 30, 2013, kl. 9:27 am

  Det er så langt eg har forstått eit samstemt rådgjevarkorps som meiner at sinkyr og kviger treng sporemnetilskott og for mange er bolus den mest effektive og ofte einaste praktiske løysinga. Men det er grunn til å vurdere produkta litt nærmare og særleg dokumentasjonen rundt effektivitet. Det er mange påstandar som ikkje er underbygd av dokumentasjon. Legg også merke til at ein type bolus blir selt under ei rekke varemerke – dei ser like ut,men heiter svært forskjellige ting. Same produsenten produserer ei rekke EMV og det foreligg ikkje dokumentasjon på effekt.

  Svar
 • 5. Eirin  |  september 30, 2013, kl. 11:05 am

  Hei Inge!
  ja du har sikkert rett i mye av dette.

  Når det gjelder er «samstemt rådgiverkorps» så har du delvis rett. Vi ser blant annet at ved bruk av rundball er e-vitaminstatusen ofte lav. I tillegg ser vi at både mikro- og makromineraler hos dyr som får lite kraftfôr kan forebygge produskjonssjukdom hos kyr like etter og i forbindelse med kalving.

  Jeg kjenner hovedsakelig til AllTrace, men vet at det er andre merker på markedet. Vi håper å få bedre utredning på disse etterhvert, men ser at dokumentasjon er så mangt. Geno presenterte en gang effekt av selen/e-vitamin på blidstatus hos kviger på beite ved innlegging av bolus, så endel dokumentesjon på kjente varer foreligger. Så fremst det er tilgjengelig fra bolus, og i en form som kua kan ta opp, bør det virke.

  Send meg gjerne en mail om produsktene du kjenner til, så skal vi se hva vi klarer å få frem av dokumentesjon; saneir@tine.no

  Eirin

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: