Robotkyr må også ha vann….

juni 7, 2013 at 10:53 am 4 kommentarer

IMG_0688
Selv om det de fleste steder har vært i overkant mye nedbør i det siste, er vann et undervurdert fôrmiddel, hvis vi kan kalle det det?
Skal det være drikkekar på beite når kyrne melkes av en melkerobot?
Enkelte hevder at det verken bør være skygge eller vann på beite om kyrne skal oppsøke melkeroboten hyppig nok til å opprettholde ytelsen i beiteperioden.
Svenske forsøk med «robotkyr» på beite, viser ingen forskjell verken i melkingsfrekvens eller ytelse mellom kyr som fikk vann inne i fjøset og kyr som fikk vann både i fjøset og på beite.
Til gjengjeld viste det seg at kyrne som hadde tilgang på vann på beite drakk over 50 prosent av vannet sitt ute.
Kyrne som hadde tilgang på vann ute brukte mer tid ute og beitet mer enn de som kun fikk tilgang til vann inne. Allikevel ga det ikke store utslag på verken ytelse eller melkefrekvens.
Kan det være at kyr som ikke har tilgang til vann på beite sliter med å dekke vannbehovet sitt?
Hvor godt dimensjonert er vanntilgangen i fjøset ditt? Er det tatt høyde for ekstra vannbehov i beiteperioden?

Fôringa inne (både kraftfôr og grovfôr) i forhold til tilgangen på beitegras ute vil nok ha betydelig større innvirkning på kutrafikken enn om det er vann på beite.
Når det er sagt kan det jo være lurt i alle fall å plassere vannkilden i retning fjøsdøra og ikke la bekken lengst bort i beitet fungere som vannkilde.

Reklamer

Entry filed under: Ukategorisert.

Hjelp oss å hjelpe! Auka pris for gode okseslakt – vil du få full uttelling ?

4 kommentarer Add your own

 • 1. Lars Terje Nyhus  |  juni 7, 2013, kl. 12:27 pm

  I robotfjøs kan det kanskje være aktuelt å trene dyr på å være ute. Manglende rutiner på å komme inn fra beite er verst de første dagene etter beiteslipp. Det er hevdet fra noen hold at det er fordelaktig å starte med å trene dyra til å være ute. Gjerne bare på lufting, slik at de får inn rutiner og vaner med å gå inn igjen.

  Dette må jeg innrømme at jeg ikke har sett på som et aktuelt tema, men jeg må innrømme at jeg synes ideen er så god at det hadde vært morro om noen hadde prøvd det, eller enda bedre hvis noen som har testet det med trening i å være ut har lagt igjen en kommentar på Bloggen.

  Svar
 • 2. Tore Osen  |  juni 8, 2013, kl. 8:56 am

  Eg har kun hatt kyrne ute ei veke. Kyrne må ha vatn for å laga melk. Difor har eg to badekar ute med vatn. Foreløpig så ser eg at melkingsfrekvensen har gått ned og melkytelse pr. ku har gått opp. Så kanskje avdråtten blir den same? Eg har heller ikkje trent kyrne på å gå ut eller inn. Eg berre åpna døra. Gamlekyrne gjekk ut først, mens nye kyr kom til etterkvart.

  Svar
 • 3. Arne Langmo  |  juni 23, 2013, kl. 8:46 am

  Min erfaring tilsier at det er helt uaktuelt å ha vatn til kyrne ut på beite. Har nå ca 1 mnd erfaring med robot og beiting, etter mange år med lausdrift og beiting. Kyrne er meget motivert for beiting, når døra åpnes er det fullt kaos i 2 minutter, så er fjøset helt blåst. Da blir det en lang tid helt uten trafikk i roboten. Med over 60 kyr kan ikke tiden uten besøk i roboten bli for lang, hvis melkingfrekvensen skal opprettholdes. Og hvis kyrne vår får tilgang på vatn på beitet, vil de absolutt ikke gå inn og melkes. Har sett eksempel på dette bare de finner et lite hull med sølevatn. Og har du en robot som skal ta unna mange kyr, er løsningen hvis en ikke holder trafikken igang, å redusere beitetiden.

  Og med redusert beitetid kommer muligheten for at den blir for kort til at en får rett til beitetilskuddet, selv om kyrne er ute hele sommeren.

  Derfor er min klare anbefaling, beite uten vatn, med store kar med god kapasitet innenfor døra, like ved inngangen til roboten.

  Svar
 • 4. knut  |  juni 30, 2014, kl. 8:59 am

  Hvorfor nødvendigvis slippe ut alle kuer på en gang? Både lely og delaval har mulighet for en «smartport» ut til beite. Der kan en legge inn parameter som hvor lenge til melketilstand ,tid på døgnet det skal beites, osv osv. Da unngår en fult kaos med at 60 kyr skal ut når dørene åpnes, og en vil gjerne få grupper på 8-10 kyr som kommer og går fra beitet. Da blir ikke nødvendigvis trafikken i robot så hemmet…… men mange faktorer som spiller inn 😉

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: