LYS i fjøset

mai 14, 2013 at 7:40 am 8 kommentarer

Av Eirin

Lys er noe vi alle er opptatt av, både i heimen og i arbeid. Vi kan vel alle kjenne på at det er tungt å arbeide/oppholde seg i halvmørke over lengre tid, om vi virkelig skal være effektive. Dette gjelder også for kua.

Det er ulike anbefalinger for hvor mye lys (oftest oppgitt i lux) det bør være hos melkekyr, og også hvor mange lystimer de skal ha. Det er også ulike anbefalinger for kyr og sinkyr. I Norge ligger de anbefalingene på 75-150 lux. Dette skal være målt i 0,8-1 meters høyde over golvet. Videre viser det seg at daglengden virker minst like mye inn på resultatene som lysmengden i seg selv, samt også styrken på nattlyset.

Jeg skal kort presentere noen anbefalinger fra Danmark og USA. Kildene ligger vedlagt i de ulike utgivelsene som lenker.

Utenlandske anbefalinger ligger noe høyere enn vi har her i Norge. I en Dansk gjennomgang er det sett på den økonomiske verdien av lys. Kyrne var ute mange måneder i året og får godt med sollys, lux målinger på minst 500-1000 lux. Inne lå lysmengden i driftsbygningen på 50-120 lux med en dagtid på rundt 12 timer. Rent økonomisk ville det være forsvarlig i disse bedriftene å øke lysmengden inne til minst 100 lux og øke daglengden til 16 timer, fordi melkemengden øker. I samme artikkel sies det at kortere lysdager er bra for sinkyr og gir mer melk i neste laktasjon.

( https://www.landbrugsinfo.dk/Tvaerfaglige-emner/FarmTest/Sider/FT_byg_32a_lys_i_kvaegstalde.pdf?download=true )

Nok og rett lys gir altså en del produksjonsmessige fordeler:

 • Større grovfôr opptak
 • Bedre fruktbarhet
 • Mer melk

Likeledes er det viktig med lite nok lys i nattetimene; 10 lux? Og lyskilden til nattlys/orienteringslys skal helst ikke være mye lys fra en kilde, men svak belysning fra flere kilder.

Utfra andre artikler kan vi komme fram til følgende anbefalinger:

daglys (lux) daglengde nattlys Daglengde Sinku hvem
Norge 100-150 < 50 lux (mattilsynet)
Danmark >100 14-16 timer 5 lux ** 8 timer (Landbruksinfo)
USA 160-215 * 16-18 timer Max 12 timer (offisielt Ontario)
Australia 100-220 (cowtime)

*Oppgitt i footcandles i artikkelen. 1 footcandle = 10,75 lumen/lux

**Orienteringslys i forbindelse med AMS: 25 lux

Rent generelt er det klarer anbefalinger på mer lys i fagtidsskrifter i Danmark/Sverige/USA enn det er i Norge, og det er en klar tendens til at de offentlige anbefalingene/lovverket er vesentlig lavere enn det som er optimalt for kua.

I Danske forsøk er det vist en ca 3 % økning i ytelse ved å øke daglengden til 16 timer i vinterhalvåret (fra 8-16 timers lysdag). Hos sinku er det derimot motsatt; åtte timers lysdag gir økt produksjon i neste laktasjon kontra 16 timers lysdag.

LYSKILDE

I tillegg til valget om hvor mange lux vi skal tilby kyrne, så kommer spørsmålet om hvilke belysning som egner seg best, og hvilke farge/effekt belysningen skal gi. Per i dag monteres det ordinære lysarmaturer/lamper med lysstoffrør, halogen, fluoriserende og ledlys. Økonomisk bør du velge alternativet som har lengst levetid, lavest fall i effekt og gir nok lys. Diskusjonene om valg av lyskilde foregår mange steder på nettet! Har dere erfaringer å dele? Kanskje spesielt om «nykomlingen» led?

FARGE

Fargegjengivelsen påvirker litt hvordan vi opplever lyset. Når du ser ut av vinduet en dag det er lett overskyet, vil dette være rundt 1000-2000 lux med en full fargegjengivelse i hvitt lys. Fargegjengivelsen oppgis stort sett som et tall mellom 650 og 950 på lysrør, hvor 950 er det som reflekterer dagslys best, men er skarpt for øynene. Vanligvis anbefales 840 i driftsbygninger (830 er svært ofte brukt).

TIPS

Det er viktig med så jevnt lys som mulig i driftsbygningen, slik at det ikkje blir flater med over 50 % lysforskjell heter det. Det aller rimeligste, og kanskje viktigste tipset i eksisterende driftsbygninger er renhold av lysarmaturene og å skifte lysrør/pærer før de har blinket en stund.

(mattilsynet)  http://www.mattilsynet.no/om_mattilsynet/gjeldende_
regelverk/veiledere/veileder_til_forskrift_om_hold_av_storfe_
2010.1853/BINARY/Veileder%20til%20forskrift%20om%20hold%
20av%20storfe%202010
(Landbruksinfo)  https://www.landbrugsinfo.dk/Tvaerfaglige-emner/FarmTest/Sider/FT_
byg_32a_lys_i_kvaegstalde.pdf?download=true
(offisielt Ontario)  http://www.omafra.gov.on.ca/english/engineer/facts/06-053.htm
(cowtime)  http://www.cowtime.com.au/technical/QuickNotes/Quicknote%204.8.pdf

Alle nettsidene har kildehenvisninger.

Reklamer

Entry filed under: Generelt.

Hvor godt kjenner du ditt besetningsstyringssystem ? Hjelp oss å hjelpe!

8 kommentarer Add your own

 • 1. Jarle Ø Ørsleie  |  mai 20, 2013, kl. 7:00 pm

  Hvor mye er dyr / ku opptatt av farge gjengivelse. Husk LED er vanskelig å dimme, vet det fins mange løsninger men man sliter ved store anlegg.

  Svar
 • 2. Eirin  |  mai 21, 2013, kl. 8:01 am

  Hei Jarle!
  Nei, kyrne er nok ikkje opptatt av fargegjengivelse, men valg fargen på lyset påvirker hvordan vi oppfatter lysmengden. Om det påvirker oss eller kyrne mest er usikkert, men utfra det som er antydet i blogginnlegget er det å finne lys som gjengir farger og oppfattelser så likt dagslys som mulig.

  Led kan som du sier per i dag ikkje dimmes, men det ser vi heller ikkje behov for. Lysmengde som anbefales styres stort sett av et eget oppsett med daglys og et eller flere lyspunkt spm natt og orienteringslys.

  Vi vet det monteres endel LED lys i dag, og vi er spent på å høre erfaringer rundt dette!

  Eirin

  Svar
  • 3. Jarle Ø Ørsleie  |  mai 21, 2013, kl. 7:03 pm

   Skjønner att vi mennesker oppfatter lys og farge gjengivelse forskjellig, men lys setting i husdyr rom er jo også for å kunne øke produksjon, dyrevelferd og arbeidsplassen til de menneskene som jobber der.
   LED kan dimmes og burde vært brukt mere da det er godt for en presset økonomi. Men det medfører noen ulemper når man dimmer det. Fordelen med dimming er regulering av lyset nær der dagslys slipper inn, ikke noe vits å pøse på med lys hvis en kan få hjelp av sola.
   Ser det er flere artikler om LED lys som har flere fordeler som eks. lang levetid (lange vedlikeholds intervall), lavt strømforbruk (liten brannfare).
   Nye LED lys har også fått en forbedret farge gjengivelse.

   Jarle

   Svar
 • 4. Eirin  |  mai 22, 2013, kl. 8:47 am

  Takk for gode tilbakemeldinger Jarle!

  Ja lys skal skape trivsel og gode produksjonsresultater, det var vel hovedfokuset i innlegget. Både når det gjelder mengde lys og lengde på «dagen».

  Forbruksmessig har du nok helt rett i at strømforbruket reduseres forholdsvis kraftig hvis lyset kan dimmes etter lysmengden ute. Likeledes vil vel dimming av lys (ikkje ledlys) forlenge levetiden på amaturen (nå er jeg mer på tynn is). Så økonomisk har du et godt poeng her. Det viktigste vil likevel være å sørge for at det er godt lys i hele fjøsen når det er dagslys ute, slik at ikkje lyset blir skrudd av og skaper store «mørke» areal inne.
  Om mulig ka det være ennå bedre økonomi i jevnlig vask av vindu og amaturer for å utnytte det lyset man har.

  Det virker som om du har god kunnskap på området, og vi har lite erfaring med LED i driftsbygniger foreløpig. tror du det er LED som er fremtiden i Norske driftsbygninger? Det er endel som også henviser til lavere brannfare ved bruk av LED.

  Eirin

  Svar
 • 5. Pia  |  november 3, 2014, kl. 7:38 pm

  Hei! Naboen min holder melkekuer. Fra soveromsvinduet mitt ser jeg rett inn i fjøset der de står. De går aldri ute, står bare inne i fjøset. Og det jeg synes er særlig rart er at de har et skarpt lys på inne i fjøset hele døgnet. Jeg synes synd på kuene, jeg tror ikke de har det så godt. Ofte begynner de røyte som gale, selv midt på natten. Er det forsvarlig å aldri gi kuene mørke til å sove, eller at de aldri får bevege seg ut? Takknemlig for svar, for jeg har så vondt av disse dyrene.

  Svar
  • 6. Jarle Ø Ørsleie  |  november 3, 2014, kl. 8:03 pm

   Flere fjøs som lyser mye om kvelden. Det er viktig med skille mellom dag og natt for melke kyr. Men det er flere fjøs hvor lyset står på hele døgnet rundt melke roboten. En av mine kunder har det slik han også, resten av fjøset har natt lys. Ser man bare det område med robot eks. hos han så ser det ut som dag lys hele natten. Dette kan sikkert artikkel forfatteren svare bedre på. NB husk også at «bonden» ofte tar kveldstell sent.

   Svar
  • 7. Jenny Rolness  |  oktober 17, 2015, kl. 10:41 pm

   Kjenner meg igjen i din beskrivelse, Pia. Dette er nok dessverre ikke uvanlig – både at kyrne ikke får komme ut og at de står med skarpt lys døgnet rundt, og aldri får naturlig hvile. Vil anbefale deg å kontakte Mattilsynet – både i forhold til mosjonskravet som nå gjelder både for båsfjøs og løsdriftsfjøs, og i forhold til belysning, der forskriften setter forbud mot å utsette dyr for permanent kunstig belysning, men tillater svakt orienteringslys om natta. Håper du sender en melding til Mattilsynet, anonymt om nødvendig. Det høres ikke ut som at disse kyrne har det godt nei.

   Svar
 • 8. Eirin  |  november 6, 2014, kl. 8:13 am

  Hei! ja dette er som Jarle sier et lite dilemma. Kyrne skal ha følelse av natt, dvs at hovedlyset skal av ca 8 timer om natten. Men hva som er natt er jo litt avhengig av bonden. Det er mulig døgnet er forskjøvet for å tilpasses familieliv foreksempel. Det er ikkje skrevet noe steder hvor sterkt/svakt lyset SKAL være på natt, bare at det skal foreligge et orienteringslys. Rauting midt på natten oppstår tvilsomt pga av lys. Er du oppriktig bekymret setter bonden sikkert pris på en hyggelig kontakt, eller du kan kontakte mattilsynet. Om dette er mer tilfeldige hendelser, så kan ikkje bondens arbeidsdag sammenlignes med noe annet. Kanskje var det en kalving den natten, og da blir det gjerne litt bråk og leven, og bonden er på pletten for å sørge for råmelk til kalven. Når det gjelder mengde lys på natt ligger det ofte på 30 (anbefalt) lux til 50-60 lux rundt roboten. Dette kan virke veldig sterkt ut av vindu når omgivelsene er mørke.
  Når det gjelder beite/luftegård så foreligger det et gjeldene regelverk som ligger til grunn. Dette skal mattilsynet følge opp. Litt avhengig av byggeår og fjøsens plassering kan det gis kortsiktige dispansasjoner.
  Eirin

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: