Hvor godt kjenner du ditt besetningsstyringssystem ?

mai 9, 2013 at 7:07 am 2 kommentarer

Av Espen

Med den teknologiske utviklingen som har vært i melkeproduksjonen de siste tiåra har det kommet, og kommer stadig nye og bedre besetningstyringssystemer. Målet med et styringssystem er at det skal hjelpe bonden med å holde oversikten over de ulike delene i drifta. Hvor godt hver enkelt bruker og utnytter mulighetene i systemet varierer imidlertid veldig, med bla produksjonsomfang og personlige ønsker hos bonden.
Fra et fôringsmessig perspektiv bidrar styringssystemene til en mulighet for å sikre at den valgte fôringsstrategien blir gjennomført automatisk og presist. Dette innebærer imidlertid at det er samsvar mellom det man ønsker, og de innstillingene som står oppført i styringssystemet. Nylig var jeg i en besetning hvor det ikke lå inne noe minimum og maksimum endring på kraftfôret fra dag til dag. Kombinert med at kyrene sto på ytelsestabeller basert på endags ytelser, kan dette ha medført ustabilitet i fôringa. I dette tilfellet er jeg overbevist om at det har hatt negative konsekvenser for dyra. På spørsmål om hvor godt kjent bonden var med besetningsstyringssystemet, fikk jeg til svar at «dette har vi ikke fått noen opplæring i». Hvem har her ansvaret for at bonden får nødvendig opplæring? Er det leverandøren av produktet, bonden selv, eller TINE i de tilfellene hvor vi er inne med fôringsrådgiving?

Lelyfôring
En ting er i alle fall sikkert. Det er lite poeng i å optimere fôrrasjoner på detaljnivå hvis det svikter i den praktiske tildelinga. Jeg mener man kan dra likhetstrekk mellom ugunstige innstillinger i styringssystemet, og det å ha kraftfôrautomater som ikke er kalibrert. Det man i verste fall sitter igjen med er ei fôring som er langt ifra den man planlegger.

Entry filed under: Innendørsmekanisering og besetningsstyringssystemer. Tags: , , .

Ny ensileringsbrosjyre! LYS i fjøset

2 kommentarer Add your own

 • 1. Lars Terje Nyhus  |  mai 13, 2013, kl. 1:28 pm

  Mange bønder er fornøyd når ting virker. Roboten mjølker og fôrstasjonene fôrer. Å vurdere om ting kunne vært bedre er for mange vanskelig. Hos noen mangler det på innsikt i styringsprogrammet og i andre tilfeller så skorter det på faglig innsikt. I atter andre så handler det sikkert om tid.

  En rådgiver i Tine ser ting fra en helt annen side enn en servicemann. Servicefolka er som regel gode teknisk. De får ting til å virke. En rådgiver spør om ting kunne vært gjort bedre. Hvorfor ditt og hvorfor datt. Det kan bidra til å sette søkelys på endel ting som man tidligere ikke hadde fokus på.

  Selv de beste kan bli bedre. De er kanskje ofte også de flinkeste til å utfordre oss som rådgivere. Slik drar vi med oss kompetanse og utfordringer fra gård til gård. I tillegg så utveksler vi erfaringer rådgivere mellom, og hjelper hverandre med å finne svar og løsninger.

  Svar
 • 2. Kristoffer  |  juni 22, 2013, kl. 9:07 am

  Hver enkelt rådgiver har som oftest spesialisert seg på ulike system, så det er bare å spørre etter en rådgiver som kan ditt system ut å inn

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: