Kalibrering av kraftfôr

oktober 8, 2012 at 11:29 am 5 kommentarer

Av Sigmund

Skal man oppnå ønsket resultat i fjøset så er kalibrering av kraftfôrausa, kraftfôrstasjonen eller roboten helt essensielt. Ulike råvarer og kvaliteten på råvarene, vil gjennom sesongen påvirke volumvekta på kraftfôr. I utfôringssystemer som er basert på volum kan dette gi forholdsvis store utslag. Erfaringer viser at egenvekta til kraftfôr kan variere med så mye som 10 %. I praksis betyr dette at ei ku som skal ha 10 kg kraftfôr får mellom 9 og 11 kg. Derfor er det viktig å kontrollere volumvekta ved hver kraftfôrlevering. Digital vekt bør derfor være tilgjengelig i alle fjøs.

Mine erfaringer er også at man like ofte finner feil på automatiske på utfôringssystem som at egenvekta på kraftfôret varierer. Dette kan være fremmedlegemer som blokkerer utfôringssystemet slik at det kommer for lite kraftfôr. Det kan også være feil som forårsaker at det kommer for store kraftfôrmengder.

Mugg eller belegg på utmateren som gir plass til mindre kraftfôr pr porsjon er noe som jeg ofte registrerer i besetninger som fôrer med «fettrike» kraftfôrslag. I enkelte besetninger har vi registrert at bare i løpet av et par måneder så har det dannet seg såpass stor belegg på utmateren at re-kalibrering eller rensing av utmateren er nødvendig. Pågår dette over lengre tid så får man ikke den produksjonsresponsen man ønsker. Det kan også føre til dårligere fruktbarhet og uro i besetningen generelt.

Vær også obs etter vasking av fjøset eller i perioder hvor det er store temperaturforandringer, da kan kondens være med på å danne belegg og fortettinger i utfôringssystemet. I enkelte fjøs har det blitt funnet alt fra skruer, plastbiter, og andre fremmedlegemer som har blokkert tilførsel av kraftfôr. I sommer fant jeg bl.a. 2 stk døde mus i en kraftfôrstasjon som forårsaket en feilkalibrering på over 300 %. Produsenten hadde slitt med dårlig respons i ytelse og fruktbarhet over lengre tid, men etter feilen ble rettet så steg melkeproduksjonen med nesten 10 kg pr ku pr dag innen en måned!!

Det er også viktig å ha kontroll på om roboten eller melkeveieutstyret måler riktig melkemengde. Hvis ikke risikerer man å gi kraftfôr på feil grunnlag. Fordi om du har investert i robot skal du ikke være trygg på at den måler riktig melkemengde. Hvis roboten veier for lite melk vil den også gi for lite kraftfôr og motsatt.

Flere av fôringsrådgiverne i Tine har opplæring i å kalibrere kraftfôr på ulike automatiske utfôringssystemer. Vi kan også bistå med å finne ut om roboten veier melka riktig, men her må kalibrering foretas av sertifisert personell.

Min oppfordring er derfor å få kontroll på kraftfôrmengdene som gis, samt og legg opp til rutiner på fjøset som oppdager eventuelle feil før det får økonomiske konsekvenser. Ta gjerne kontakt med en fôringsrådgiver i Tine hvis du ønsker hjelp.

Entry filed under: Innendørsmekanisering og besetningsstyringssystemer. Tags: , , , .

KORLEIS FÅ MEIR MJØLKEFEITT ? Foranalysestatistikk 2012 vs 2011….så langt

5 kommentarer Add your own

 • 1. Lars Terje Nyhus  |  oktober 8, 2012, kl. 11:40 am

  Det du sier Sigmund, er vel at jo mer vi automatiserer, jo mer arbeid må vi legge i det å sjekke at automatikken fungerer som den skal.

  I tillegg til at man med jevne mellomrom må sjekke tettheta på kraftfôret, så er det viktig at man daglig ved selvsyn ser/hører at det kommer kraftfôr både i robot og kraftfôrstasjon. Banale ting som at det er tomt for kraftfôr, eller at en motorvernbryter eller sikring har slått ut, må oppdages tidlig for å redusere skaden.

  Radiohørselvern på ørene i fjøset, er hyggelig, men ta dem litt til side av og til!

  Svar
 • 2. Karl Daniel  |  oktober 8, 2012, kl. 1:10 pm

  Det er vel slik at alle vet dette, men at det er litt for mye «tiltak» å kalibrere kraftfôrautomaten eller øsekaret..

  Det med et motrovern som er koblet ut er litt tricky, siden de fleste automater kan drive på rimelig lenge uten noen formening om at de possjonerer ut luft. Slik sett er vel en eller annen form for vektbassert utfôring av kraftfôret ønskelig på akkurat det punktet. Men det begrenser vel seg, såvidt meg fortalt, til noen kraftfôrvogner og distrubusjonsvogner med vekt.

  Uanstt er det litt rart at slike ting blir «glemt», da det har direkte innvirkning på lommeboka.

  Svar
 • 3. Leif R  |  november 19, 2012, kl. 7:10 pm

  Kalibrering av forstasjon og robot tar ikke mer enn 10 minutter til sammen, og når konsekvensen av å fore i blinde er så stor er det overraskende hvis det er riktig at brukere ikke gjør det fordi det er et tiltak.. Det høres ikke helt lurt ut. Kalibrering kan med fordel gjøres hver uke. Tidsbruken er minimal med tanke på den tryggheten man får.

  Kraftfor kan også inneholde fremmedelementer som rester av papirsekker f.eks. Har selv opplevd dette flere ganger, og det er derfor påliggende at man følger med og tar en sjekk hvis man er usikker på om det er riktig porsjon som faller ned i krybba. Sjekk også at stemplene på luftblokka til roboten går som de skal, og evt. smør med penetrerende hvis de går treigt.

  Svar
  • 4. Sigmund  |  november 19, 2012, kl. 8:28 pm

   Flott innspill Leif R!
   Her er det viktig med gode rutiner som du sier. Ved å kalibrere fôrstasjonene rutinemessig så holder man kontroll på fôringa.

   Svar
 • […] mellom ugunstige innstillinger i styringssystemet, og det å ha kraftfôrautomater som ikke er kalibrert. Det man i verste fall sitter igjen med er ei fôring som er langt ifra den man […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: