Hygienisk kvalitet i surfôr

juni 5, 2012 at 7:32 pm Legg igjen en kommentar

Av Ingunn

I siste nummer av Buskap (nr 4/2012) hadde vi eit innlegg om hygienisk kvalitet i surfôr. Ved analyse av hygienisk kvalitet sjekkar ein innhaldet av bakteriar og sporar, m.a. smørsyresporar, og difor har denne analysa vore aktuell i forbindelse med sporeproblem i mjølka. TINE Rådgiving og Topp Team fôring hadde eit prosjekt i fjor sommar med innsamling av prøver for å skaffe informasjon om kva som påverkar hygienisk kvalitet og sjå på samanhengar mellom hygienisk kvalitet og gjæringskvalitet, for m.a. å kunne gi råd om kva tid det er aktuelt med den eine eller andre analysa. Gjæringskvalitet der ein får opplysningar om innhald av m.a. smørsyre og ammoniakk i fôret er ofte anbefalt når ein har smaksfeil på mjølka eller høgt innhald av frie feittsyrer. Meir om gjennomføring av prosjektet og resultat kan ein lese om i Buskap. Men eg vil gi ei kort oppsummering av dei viktigaste resultata.

Det blei tatt ut ca. 200 prøver som blei analysert for hygienisk kvalitet. Då får ein informasjon om smørsyresporar, bacillussporar, koliforme bakteriar, enterobakteriar, gjærsopp og muggsopp. Eurofins har satt grenser for kva nivå kvar av disse bør vere innanfor for at fôret skal gi god kvalitet og kva nivå som gir dårleg kvalitet. Av prøvene som blei sendt inn så var det smørsyresporar og gjærsopp som det ser ut til å vere problem med då ein stor andel av prøvene hadde nedsatt eller dårleg kvalitet med omsyn til disse mikroorganismane.

Det var låg samanheng mellom innhald av smørsyre i fôret og innhald av smørsyresporar. Mange har dermed prøver med høgt innhald av smørsyresporar utan å ha høgt innhald av smørsyre i fôret. Det betyr at sporane i liten grad er resultat av dårleg gjæring, men at dei er komt inn i fôret gjennom forureining under slåtten. Det var også svært liten samanheng mellom smørsyresporar og ammoniakk, som dei aktive bakteriane også kan produsere. Det tyder også på at den viktigaste årsaka til sporar er forureining.

Gjærsopp kan spalte sukker til alkohol (etanol) og karbondioksyd når det ikkje er tilgang på luft. Høgt etanolinnhald i surfôr kan gi smaksfeil på mjølka. Dersom det er tilgang på luft forbrukar gjærsoppen sukker, mjølkesyre, eddiksyre og alkohol og lagar karbondioksid, vatn og varme. Dette kan gi varmgang i siloen. Ofte er det gjærsoppen som er årsak til varmgang ved uttak av surfôr frå siloen. I godt fortørka surfôr er gjærsopp eit teikn på at fôret ikkje har vore lagra lufttett. Rundballar utan tilsetning utgjorde 44 % av prøvene som vart klassifisert med nedsatt og dårleg kvalitet.

Kort oppsummert så er det to bodskap eg vil komme med no i disse slåttetider for dei som har problem med sporar og gjærsopp:

  • Unngå jordinnblanding og forureining av fôret!
  • Unngå lufttilgang!

Meir om dette kan de lese om i artikkelen i Buskap.

Reklamer

Entry filed under: Grovfôr og ensilering. Tags: , , , , , , .

Planlegging av slåtten er planlegging av hele neste års fôring. Hva er felles rangeringskriteriet for «suksess» og «fiasko» 1. kalvsku?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: