Feitere melk på bestilling…?

april 30, 2012 at 9:55 am 1 kommentar

I desember i fjor skrev Anita Stevnebø et flott innlegg her på bloggen om hvordan øke fettinnholdet i melk. Bakgrunnen var mediestormen rundt TINEs leveringssituasjon med spesielt fokus på smørleveransene. Konsernstyret vedtok å heve satsen for fettbetalingen fra 0,7 til 1,1 prosent av forrige års melkepris pr 0,1 prosent fett over 4,0 prosent for 2012. Det skal nå fra 1. juli 2012 gjøres tilsvarende høy trekksats for fettinnhold lavere enn 4,0 prosent.

På leveransestatistikken ser vi samtidig at fettinnholdet i gjennomsnitt for hele landet ligger farlig nær 4 (avregningsverdi fett; 4,07 ved utgangen av mars). Dette innebærer at mange produsenter vil oppleve å få trekk på snaue 5 øre for hver melkeliter de leverer. Samtidig vet vi at beitesesongen nærmer seg med stormskritt og at det vil gi ytterligere press på fettinnholdet i melka.

Anita fikk flere gode kommentarer etter sin artikkel. Ikke helt uten grunn ble TINEs tiltak betegnet som god Ole Brum politikk, ja takk begge deler, både høyere ytelse og feitere melk. Våre anbefalinger i ToppTeamFôring har vel også rettet fokus mot riktig bruk av kraftfôr for å holde oppe ytelsen gjennom en for mange vanskelig fôringsvinter. Med høyst variabel grovfôrkvalitet er dette en meget krevende balanseøvelse på den berømmelige knivseggen.

Mangel på fiber i rasjonen gir for lite «mat» og dårlige levekår for bakteriene i vomma som produserer eddiksyre som sluttprodukt under vomgjæringa. Eddiksyre er en viktig komponent i fettsyntesen som skjer i juret. Ei velfungerende vom hvor fibernedbrytninga er effektiv, er viktig for kuas totale energi og proteinforsyning, men også for fettinnholdet i melka.

Det har i vinter vært prøvd ut en rekke tiltak for å stimulere til økt fettprosent. Bruk av typiske strukturfôr som høy og halm er velkjente råd når fettprosenten går ned. Mange har forsøkt å bytte ut et par tre kilo av det vanlige kraftfôret med betfiber for å øke fiberandelen og redusere vombelastningen når de har sett at den beregna kraftfôrmengder ble vel høy. Kraftfôrindustrien tilbyr kraftfôrtyper spesielt utviklet med tanke på lavt grovfôropptak og stor kraftfôrandel i rasjonen. Enkelte har forsøkt å gi kyrne vombeskytta kalkfett for å stimulere produksjonen av melkefett mer direkte.  Det store spørsmålet er i hvor stor grad de ulike tiltakene har gitt ønsket respons og til hvilken pris?

Vi inviterer til erfaringsutveksling slik at vi alle kan lære av hverandre. Både gode, litt mindre gode og kanskje til og med riktig dårlige erfaringer kan være av stor interesse for andre, så nøl ikke…..!

Reklamer

Entry filed under: Mjølkekvalitet.

Opptrapping av kraftfôr og form på laktasjonskurven etter 90 dager. Mjølkekyr og beiting

1 kommentar Add your own

  • 1. Erik  |  mai 9, 2012, kl. 11:55 am

    Ser at jeg har skrevet vombeskytta kalkfett i innlegget. Jeg mente vel egentlig å skrive vombeskytta fett for ikke å nevne spesielle navn. Når det gjelder fettkilder som vil ha positiv effekt på fettinnholdet i melka er det selvfølgelig helt rett som Ola Stene, fagsjef i Felleskjøpet Agri skriver til meg i en mail nå i dag, særlig produktet Akofeed Gigant 80 som utmerker seg. Kalkfett er også en mye brukt som fettkilde, men da helst for å øke energiinnholdet i rasjonen og stimulere ytelsen mer enn fettprosenten.
    –Jeg har vært borti et par tilfeller der mjølkeprodusentene tror det er samme produktet, så det er viktig å holde tunga rett i munnen, sier Stene.
    For ordens skyld kan vi opplyse om at Akofeed Gigant 80 er 3 kroner dyrere pr kg vare enn Kalkfett. Mens AkoFeed Gigant 80 inneholder fettsyra Palmetinsyre, består kalkfett av både Palmetinsyre, Stearinsyre og Oljesyre.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: