Negativ utvikling av melkekvaliteten

september 21, 2011 at 5:17 pm Legg igjen en kommentar

Av Ingrid Haug, fagsjef mjølkekvalitet

Melkekvaliteten har utviklet seg negativt hittil i 2011.

Dette er signaler det er viktig å gripe fatt i for å evne å sikre en trygg og stabil melkekvalitet til industrien.

Med bakteppe klima, flom og ekstremt mye nedbør/flom i deler av landet denne sommeren, er vi bekymret for melkekvaliteten (og volum) kommende innefôringssesong.

 Fôrkvaliteten blir viet og må bli viet stor oppmerksomhet framover.

Dårlig fôrkvalitet slår direkte ut på melkekvaliteten i form av eksempelvis høyere nivå frie fettsyrer, lavere tørrstoff og volum. Dårligere fôring, kan også indirekte svekke dyrehelsa og eksempelvis medføre høyere celletall.

Vi registrerer tilbakegang hittil i år både på frie fettsyrer, celletall og bakterier, Det er spesielt sterk tilbakegang på melkekvaliteten i Sør (volum elitemelk hittil i år), men alle regioner har tilbakegang. Nord og Midt Norge har lavest tilbakegang.

Ser vi isolert på august måned, er tilbakegangen størst i Øst (2,4 %), tett fulgt av Sør og Vest (1,4 %). Nord og Midt Norge har framgang i august i forhold til samme måned 2010. Mye av forklaringen ligger nok i den ekstremt våte sommeren vi har hatt i store deler av landet.

Utslagene kan dempes med tiltak som eksempelvis utstrakt bruk av grovfôranalyser (gjæringskvalitet, hygienisk kvalitet) for å kunne kompensere med tilleggsfôr/kraftfôr.

I tillegg må rådgiving/oppfølging melkekvalitet vies full fokus framover.

Advertisements

Entry filed under: Mjølkekvalitet. Tags: , , , .

Hvor godt har kvigene dine vokst i sommer? På tide å ta inn kvigene fra beite?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggers like this: