Hvor godt har kvigene dine vokst i sommer?

september 16, 2011 at 8:51 pm 2 kommentarer

Av Hege

I vår oppfordra jeg flest mulig produsenter til å brystmåle kvigene før beiteslipp. Nå håper jeg dere husker å måle de samme dyra når de kommer inn fra beite. Får vi inn mange måledata, kan vi systematisere opplysningene for så å se hvor stor tilvekstvariasjon kvigene har innen ei besetning, men også innen landsdel og beitetype. Du vil i første omgang få tilbakemelding på tilveksten på dine dyr per e-post.

Ønsker du å bli med må du gjøre følgende:

1)      Registrer kvigenes brystmål i Kukontrollens Registreringsprogram på TINE Medlemssider (under HENDELSER – BRYSTMÅL), eller send måledata inn med veielappen. Oppgi brystomfang målt i centimeter, ikke meld inn vekter, da vektene på ulike målebånd kan ha litt ulik skala.

2)      Send e-post til hege.overrein@tine.no

3)      Fint om du også kan sende med informasjon som vist i tabellen nedenfor.  Vi trenger ditt prod.nummer for å finne måleresultatene, deretter vil resultatene anonymiseres.   Håper dere blir med på denne undersøkelsen om kvigenes tilvekst i beitesesongen !

Sett kryss for beitetyper osv.  og evt. kg daglig mengde kraftfôr.

Prod. nr. …………………………………..

Reklamer

Entry filed under: Kvigeoppdrett og kjøttproduksjon. Tags: , , , .

Grovfôrprøver II Negativ utvikling av melkekvaliteten

2 kommentarer Add your own

 • 1. Mari-Anne Hoff  |  september 18, 2011, kl. 6:30 pm

  Ja, skal få sendt inn dataene snart. Hadde fin tilvekst i beitelaget vårt i år! Beiter på øyer med svært grunt jordsmonn, så beitet er svært utsatt for tørke. I år var vi heldige med været, bra temperatur og ganske jamn tilførsel av nedbør, uten at det ble for mye. Alle i beitelaget behandla hele busakpen mot blodlus i vår, og så langt har vi ikke funnet lus på kvigene som kom heim. Vi senda kvigene over flere dager 12.-15. mai og tok de heim 17. september. Snittveksten var da 78,3 kg! Og som vanlig i gode værmessige år, ble det en pen kurve uten mange store utslag når vi plasserte inn alle 70 kvigene på et ark. To hadde vokst mindre enn 30 kg og hele 15 over 100 kg! Selvsagt kan vi også ha med å gjøre tilfeller av feilmålinger, osv. Men i år er det samme person som har målt kvigene både vår og høst. Det vi ser, er at store, utvokste kviger legger på seg lite, mens de yngste ikke ser ut til å ha noen «fare»! Vi sendte fire fra egen besetning akkurat 4 mndre gamle, da de dro var de 140-150 kg, alle hadde vokst godt, et snitt på vel 100 kg! Da skal det sies at de kan ha vært litt store for alderen da de dro, alle kalvene våre går med ammeku, stort sett av NRF-rase. Så sprer vi også 4 tonn kunstgjødsel på beitet hvert år, ut fra tanken om at skal dyrene vokse, må de ha mat… Tilleggsfor får de ikke, ikke engang tilskuddsfor! Mulig de burde ha fått det. Konklusjonen er i alle fall en strålende sommer for dyrene, pluss eierne som fikk heim over fem tonn kviger mer til grenda enn vi senda.

  Svar
  • 2. Hege  |  september 23, 2011, kl. 1:27 pm

   Hei. Kjempefint at dere følger opp med å måle tilvekt på beite. I Trøndelag har vi hatt en god sommer, og resultatene du viser til er veldig bra. Vektøkning på 78 kg over 125 dager, dvs gjennomsnittlig tilvekst 625 g/dag. Når jeg vurderer slike tall ønsker jeg å vite alderen på kvigene, for vi stiller jo større krav til tilvekst på yngre kviger kontra eldre kviger. I kvigebrosjyren fra TINE finner du oversikt på ønska tilvekst i forhold til alder. Der har vi mål om vel 800 gram tilvekst på kviger under 12 måneder, mens rundt 500 gram tilvekst er ønska nivå på dyr eldre ett år. Jeg regner med at dere har kviger i begge kategoriene, så da er 625 g tilvekst i snitt et godt tall. Dersom du legger inn brystmåltalla i Kukontrollen, og deretter går inn på nettsiden til TINE Medlem, klikk Planlegging, TINE prod.kontroll kan du få fram dyras levendevekt fordelt i forhold til alder i en illustrativ graf. Velg kurve til Livkviger, og sammenlign deg med kurven 560 kg og 24 mnd innkalving. Det vil alltid være noe variasjon mellom dyra i flokken, så følg opp om enkeltdyr trenger ekstra forpleining ved innsett selv om snittresultatet ser bra ut. Jeg har sett at selv unge kviger på fulldyrka beite kan ha behov for noe kraftfôr ved innsett, men ikke på langt nær så mye som enkelt andre. Sammenlign høstvekta med anbefalt vekt. Ligger de etter ønska mål? Igjen vil jeg få deg til å se på våre eksempelfôrplaner i brosjyren «Godt kvigeoppdrett».

   God grasvekst på beite er første forutsetning for god tilvekst, og er det manko på gras uteblir beitetilveksten. Graden av ugras og beiteplanter er selvfølgelig vesentlig for tilveksten. Ellers har jeg sett at snylteproblemer eller stress i flokken (rovdyr) har vist seg å gi stor individuell tilvekst blant dyra. Utslipp av for små/unge ser jeg også kan komme litt dårligligere ut enn andre. Dette har dere unngått. Ammekalvene var som du sier store i forhold til aldren.

   Hege

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: