Vatn til okser

august 25, 2011 at 5:46 pm 1 kommentar

Av Lars Terje

Vatn er det billigste fôrmiddelet vi har. Derfor er det ingen grunn til å spare på det. Vatn inngår praktisk talt i alle kroppens celler, og er viktig for alle prosessene i kroppen, så som temperaturregulering, vekst, reproduksjon, mjølkeproduksjon osv osv.

 Vannbehovet til drøvtyggere definerer vi som vatn i fôrmidlene + frivillig inntak av vatn. Restriksjoner i vanntilgang, gir reduksjon i fôropptak og dermed lavere produksjon.  I buskapen som vises nedenfor (TINE Produksjonskontroll kjøtt) er det mistanke om at de eldre oksene har litt dårlig tilgang på vatn.

 

  I valgforsøk er det vist at det er størst inntak av vatn når dyra får drikke av åpne drikkekar. I tradisjonelle oksebinger med spaltegulv opplever de fleste det som upraktisk med drikkekar. Drikkekar får mye juling og er ofte fulle av møkk. Mange velger derfor drikkenipler. Det finnes ulike typer og størrelser av nipler som egner seg til ulike dyregrupper. Til okser over 400 kg er det ikke krav om mer enn en nippel før man passerer 8 okser. Det forutsetter at nippelen er fritthengende. Hvis den ikke er fritthengende så er det krav om to nipler fra 5-6 dyr i bingen. På bildet henger nippelen langt fremme i bingen for å unngå vannsøl der de ligger mest. Bildet viser også at når oksene eter så har ingen tilgang på drikkenippelen. Spørsmålet her er om den er fritthengende? Drikkenippelen skal også være montert slik at den har en vinkel på 15°, og ca 100 mm høgere enn mankehøgden på oksene. På bildet ser vi at den henger for mye rett ned og for lavt. Drikkenipler til ungdyr bør ha en minste kapasitet på 2-4 liter pr minutt. Det anbefales at dette kontrolleres av og til.

Mengden vatn oksene trenger er oppgitt til 3-5 liter pr kg tørrstoffopptak. Dette inkluderer altså den fuktigheta som finnes i fôret. Hvis de får mye fuktig silo eller gras/beite vil vannbehovet være lavt sammenlignet med hvis de får mye kraftfôr og fortørket surfôr eller annet tørt fôr. Som praktikere er vi stort sett interessert i hvor mye vatn de trenger i tillegg til det de får gjennom fôret. Figuren under viser vannbehovet i tillegg til det vatnet som finnes i fôret i rasjoner med lave/moderate kraftfôrmengder. Det er her regnet med 5 liter pr kg tørrstoff.

Entry filed under: Kvigeoppdrett og kjøttproduksjon. Tags: , , .

Alarmerende nedgang i melkeytelse? GROVFÔRANALYSE

1 kommentar Add your own

  • 1. shopping  |  august 11, 2018, kl. 10:54 am

    If some one wishes expert view on the topic of running a blog after that i advise him/her
    to visit this webpage, Keep up the pleasant work.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: