Snyltere på beite

juli 14, 2011 at 8:00 am 2 kommentarer

Av Eirin

Nå har vel de fleste fått ut kvigene på beite, med eller uten snylterbehandling. Det er flere måter å forebygge snyltere (innvollsorm) på. Ved sent utslipp (juli) vil smittefare være betydelig lavere enn ved utslipp i mai/juni, men beiteperioden vil jo naturlig nok bli betydelig kortere. Beiteskifte med sau/hest (bruke beitet til kviger annethvert år) er meget effektiv mot snyltere, men de fleste av oss har vel ikkje mulighet til denne vekslingen.

Det mest effektive er nok å snylterbehandle kvigene ved utslepp hvis de ikkje har vært ute før. Har de tidligere vært eksponert for snyltere, skal de være immune.

 Tørre somre, harde vintre, store beiter og få dyr, er faktorer som vil begrense smitterisiko på beite. Det er en økonomisk kostnad både å behandle og la være å behandle kvigene, så å vurdere smittafare vil være viktig. Får de innvollssnyltere er det ikke tvil om at dette vil gå voldsomt utover tilveksten over sommeren. Det er mange som sender kvigene ubehandlet på beite, og dette går bra i mange år. Men hva gjør vi om de blir angrepet i løpet av sommeren? Ser kvigeflokken litt skral ut, og de vokser lite; skal vi da sette i gang tiltak?

Om det fortsatt er en måned eller to igjen av beiteperioden vil det være effektivt, og sannsynligvis økonomisk lønnsomt, å behandle kvigene så fort som mulig i beiteperioden. Det mest effektive vil være (hvis du får fanget dem) å legge inn en ”vanlig” snylterbolus. Den vil ta knekken på de voksne snylterne i systemet nå, og etter hvert også egg og larver på sikt.

MEN: tilbakeholdelsesfrist på kjøtt og melk på ei kvige er 6 mnd etter innlegging av bolusen. Så her må det tas en vurdering. Alternativet er subkutan sprøyte med betraktelig kortere tilbakeholdelsesfrist. Problemet er at effekten av sprøyten vil ta livet av eksisterende voksne snyltere, men ikkje eggene.

 Følg med ekstra godt på kvigene om de er ubehandlet, og diskuter med din veterinær om hvilke tiltak som er best om du ser de er angrepet av noe. Har du råd til en sommer uten tilvekst på dine kviger?

Lykke til med kvigene i sommer, og følg oppfordringen til Hege om å måle dem ved ut- og innslepp!

Entry filed under: Helse og produksjonssykdommer, Kvigeoppdrett og kjøttproduksjon. Tags: , , , .

Betre tilvekst dess meire tankmjølk kalvane får ? Når kufôring blir ein bagatell

2 kommentarer Add your own

 • 1. Mari-Anne Hoff  |  juli 27, 2011, kl. 6:35 pm

  En ting er innvollssnyltere. I vårt beitelag fant vi for mange år siden ut at det var mye lurere å få behandla alle kvigene før vi sen der dem på fellesbeite rundt 17. mai, enn å spekulere i ettertid på hva vi skulle ha gjort. Dessverre ble blodlus det store problemet vårt. Det er bittert å få kvigeflokken heim full av blodlus, når du er helt sikker på at du ikke har lus på fjøset, og at de var uten lus når de reiste. I fjor hadde vi uventa lav tilvekst, og det skylder vi delvis på blodlusa, for det var et værmessig godt år for det aktuelle beitet. I flere år har en del av oss som er sikre på at vi ikke har lus på fjøset behandla våre kviger før vi blander dem inn i flokken når de kommer heim om høsten. I vår fikk vi heldigvis alle besetningene på å behandle hele buskapen sin, så kanskje går det bedre i sommer. Vi venter spent på sanking og måling, så vi får se tilveksten!

  Svar
 • 2. EirinEirin Sleteng  |  juli 30, 2011, kl. 12:26 pm

  Da må dere ha lykke til med årets kviger, og du setter lys på et viktig tema, nemlig samhandling og samarbeid i beitelag. Dette kan omfatte alt fra snylterbehanling (inkludert blodlus som er et økende problem i forhold til hudindustrien såvel som for tilvekst) til ettersyn og eventuell kraftfôr/fôr tildeling. Beite er en kjempe ressurs men kan gi noen ubehagelige overraskelser hvis forarbeid og oppfølging ikkje er godt nok. Dere ser ut til å få god kontroll over deres utfordringer, og jeg håper du vil dele med oss hvilke tilveksten på beite dere ender opp med!

  Eirin

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: