Appetittfôringsvogn eller fôringsvogn?

februar 19, 2011 at 7:33 am 4 kommentarer

Av Jon Kristian

Ei appetittfôringsvogn skal som navnet tilsier sørge for at dyra får grovfôr etter appetitt. Dersom man skal oppnå maksimalt grovfôropptak heter det at 10-20 % av det tildelte fôret skal ligge igjen når dyra er mette. Dette er forholdsvis enkelt å se når man legger ut fôret på fôrbrettet, men hvordan kan man sjekke dette når man har appetittfôringsvogn og det blir lite rester igjen på fôrbrettet?

Det er mange faktorer, både ved dyret og ved fôret, som påvirker fôropptaket til ei ku. Jeg skal ikke komme inn på disse nå, men ei lakterende ku spiser normalt mellom 4-7 timer og tygger drøv mellom 6-10 timer per dag. Dette tilsier at forholdet mellom etetid og drøvtygging er ca 40:60. Med et gjennomsnittlig norsk grovfôr på 0,84 Fem (standard grassurfôr av blandingseng som ligger i TINE OptiFôr) som har en tyggetid (sum av etetid og tid til drøvtygging) på 79 minutter per kg tørrstoff finner man at dette fôret har en etetid på ca 31,5 minutter.

Ei voksen ku på 620 kg som melker 9000 kg melk har et gjennomsnittlig grovfôropptak gjennom laktasjonen på 12,4 kg (varierer mellom 10,7-13,4 kg) tørrstoff av surfôret fra forrige avsnitt. Med en etetid på 31,5 minutter per kg tørrstoff vil det ta 390 minutter (6,5 timer) å innta disse 12,4 kiloene. Spørsmålet er da om kua har tilgang til fôr den tiden det tar å få i seg denne mengden?

Dette kan enkelt regnes ut hvis man vet følgende:

 • Hvor lang tid appetittfôrvogna bruker på turen langs fôrbrettet.
 • Etetid per dyr per gang vogna passerer. Denne finnes ved å dele tiden vogna bruker langs fôrbrettet på antall båsplasser langs ene siden av fôrbrettet, og deretter gange med antall ”eteplasser” i vogna.
 • Hvor mange ganger vogna går per døgn.

Til slutt er det bare å ta etetid per gang vogna passerer og gange med antall ganger vogna passerer. Blir svaret over 390 minutter (6,5 timer) har du i dette eksemplet appetittfôringsvogn, mens er det under 390 minutter har du bare fôringsvogn.

Dere lesere av bloggen som bruker eller har brukt appetittfôringsvogner må gjerne komme med kommentarer om hvilke erfaringer dere har gjort dere når det gjelder etetid og fôropptak, og skriv gjerne noen ord om hvordan dere vurderer graden av appetitt ut fra de teoretiske beregningene over.

 God helg!

Reklamer

Entry filed under: Fôrmiddelvurdering, Grovfôr og ensilering.

Konferanse-tider Sett mål for kalveoppdrettet

4 kommentarer Add your own

 • 1. Tomas  |  februar 21, 2011, kl. 5:41 pm

  Kort sagt, tildeler kraftforet mange ganger om dagen og merkar det godt på yting og kjemi, men tenkjer ofte på om ein uroar dyra vel mykje når dei får tildeling mange ganger i døgnet…Men eit anna spørsmål: Det nye kraftforet Clara, kan det kombinerast med Betefor? 1,5 kg av det eine morgon og 1,5 kg av det andre om kvelden. Me gjev betefor for å få opp feittet vårt etter kalving (3,6%) Viss me byrjar med Clara er eg redd det synk endå meir. Kan dette kombinerast?

  Svar
  • 2. Jon Kristian  |  februar 24, 2011, kl. 7:36 am

   Hei Tomas.

   Ved reell appetittfôring vil kyrne ta opp fôr over 6-15 måltider i døgnet. Dersom appetittfôrvogna går ofte nok tror jeg ikke at det vil føre til de store forstyrrelsene selv om vogna går ofte. Hvis de derimot får for liten tilgang vil de nok bli ”jagd” opp hver gang vogna passerer. Når det gjelder kraftfôrtildeling er det helt klart en fordel å få fordelt denne i flere små porsjoner utover døgnet, spesielt dersom mengdene er store.

   Når det gjelder Clara kjenner jeg ikke særlig til dette, men i følge FK skal det gi økt melkemengde og lavere fettinnhold. Målet, slik jeg har forstått det, er å redusere fettinnholdet i melka og dermed minke energiunderskuddet i første del av laktasjonen. Mobiliseringen av kroppsreserver vil da minke og dette kan gi positive effekter på bl.a. fruktbarhet.

   Du spør om Clara kan kombineres med betefôr. Det kan det nok, men spørsmålet er hvilken effekt det vil gi. Siden du ønsker å øke fettinnholdet i melka etter kalving vil jeg anta at det å bruke Clara samtidig kan motvirke effekten av betefôret, men kanskje gi en økt ytelsesrespons? I testbesetningene der Clara har vært i bruk har de opplevd en fettreduksjon på 0,3 % -enheter, men samtidig en høyere ytelse og forbedret fruktbarhet.

   Svar
 • 3. Joha  |  februar 22, 2011, kl. 4:51 pm

  Jeg hadde appetittforingsvogn fram til jeg begynte med samdrift for to år siden.
  Hadde store forventninger til denne vogna ut fra det jeg hadde hørt fra andre bønder og lovnader fra reklamen. Men det ble en økonomisk katastrofe! Avdråtten strupte fra ca 7000 liter pr år til ca 5500 pr år. Det var en kombinasjon av batteridrift som ikke fungerte, «krasj» på forbrettet i forrester og kanskje for lite tid pr ku.
  Jeg tror dyra ble stresset av vogna. De fikk ikke ligge i ro fordi med kortbås var de avhengig av å ligge med hodet framover forbrettet, og ble forstyrret hver gang vogna passerte.
  I etterpåklokskapens lys ville jeg i dag valgt en minilaster og evt automatisk kraftforvogn.

  Svar
 • 4. Jon Kristian  |  februar 24, 2011, kl. 7:46 am

  Hei Joha.

  Synd at det ikke fungerte for deg med APF-vogn. Jeg mener at man bør ha vogna koblet på strømnettet, slik at man unngår unødvendig «hviletid» for lading. Eneste fordel jeg kan se med batteri er at fôringen ikke stopper opp ved strømbrudd. Det er også lurt å ha en viss minimumshøyde over fôrbrettet slik at vogna ikke «krasjer» i fôrrester som du opplevde problemer med. Det du sier om kortbås er også et veldig godt poeng. Dersom dyra ikke kan ligge mens vogna passerer vil man skape unødig uro og kanskje også kjøre vogna sjeldnere for at dyra skal få ro, noe som igjen kan føre til for lite etetid.

  Takk for at du deler dine erfaringer på dette.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: