Melk eller melkeerstatning?

januar 21, 2011 at 11:46 am 7 kommentarer

Av Eirin

Det er mange faktorer som skal avgjøre om vi skal velge egen melk (helmelk) eller melkeerstatning (pulvermelk) til kalvene. Har vi valgt melkeerstatning får vi igjen valget om type. Her skal vi se på noen faktorer som kan hjelpe på valgene.

Prismessig er egen melk, såfremt vi når kvoten, det mest økonomiske valget til kalven. Prisen per FEm (ca 4,1 liter melk) vil være svært avhengig av driften på gården, men rundt 5-8 kroner. Kvotemelk betales med 16-18 kroner pr. FEm. Melkeerstatning ligger et sted midt mellom. Forenhetskonsentrasjonen varierer sterkt i melkeerstatninger. Helmelk ligger i snitt på 1,86 FEm/kg tørrstoff.

Storparten av melkeerstatningene er basert på soya- og myseprotein som proteinkilde. Disse er rimeligere enn de få som er basert på melkeprotein. Her er det viktig å vite at kalv yngre enn tre uker har liten evne til å utnytte annet protein enn melkeprotein. Alternativene er å bruke egen melk til kalven er tre uker, bruke melkepulver basert på melkeprotein de første tre ukene, eller i hele melkefôringsperioden.

Hvor mye melk skal kalven få? Mange mener kalven spiser mer og tidligere kraftfôr om den får pulvermelk i stede for helmelk, en av årsakene til dette er nok at vi gir like mange liter pulvermelk som vi ville gitt helmelk. Pulvermelk har vanligvis en lavere forenhetskonsentrasjon enn helmelk, dette vil si at generelt for pulver vil det gå 4,5-5 liter (avhengig av anbefalt blandingsforhold) for å oppnå en FEm. Vi vil altså gi kalvene mindre næring på tross av like mange liter helmelk. Hvor mye og hvor lenge kalven skal og bør få melk, får vi diskutere en annet gang. Kanskje på et GoKalven kurs?

Det er for øvrig kommet et produkt på markedet, basert på melkeprotein, som har samme energikonsentrasjon som helmelk. Dette produktet ble utviklet i Sverige etter et stort prosjekt med blant annet fokus på høy tilvekst på kalv. Det blir spennende å se hvor effektivt det er, og om det vinner markedsandeler på tross av noe høyere pris.

Innenfor pulverproduktene er det mange forhold i tillegg til proteinkilde. Noen egner seg bedre enn andre til automat og noen er syrnet. Noen må brukes rett etter blanding, og noen tåler å stå en stund. Her spiller nok de praktiske erfaringene inn aller sterkest, og det er dere som vet best hva som fungerer.

Utover melk/melkeerstatning er godt grovfôr og vann en selvfølge. Kraftfôr er et annet valg vi må ta; hvilke type og hvor mye? Det viktigste er etter min mening å huske at selv det dyreste kalvekraftfôr er vesentlig billigere enn melk per FEm.

Hva ønsker og forventer dere av kalven i melkefôringsperioden?

Entry filed under: Fôrmiddelvurdering, Kvigeoppdrett og kjøttproduksjon. Tags: , , , , , , .

Nye analyser frå Eurofins NorFor-boka er komt!

7 kommentarer Add your own

 • 1. S Skar  |  januar 24, 2011, kl. 7:42 pm

  Gjekk Gokalvkurs for noen år siden. Hiva pulverautomat ut av fjøset og kjøpte inn melkebarer med smokk. Starta så med å bruke syrna kumelk. Kjempegodt fornøyd med resultatet. Kreves litt mere renhold,spesielt i varme perioder, men no på vinteren vasker jeg ikke barene mer enn to ganger pr mnd. Kalvane er uten diare og veks skikkelig bra. Har hatt kalver i vinter som drakk opptil 13 liter pr dag.(1mnd gammel) de hadde fin avføring men tok opp lite kraftfor selvfølgelig. Bruker muslikraftfor den første mnd for så å gå over til kalvekraftfor. Artig synes jeg når kalvane blir fine

  Svar
 • 2. Jørn V  |  januar 26, 2011, kl. 9:26 am

  Hei

  Rådgivinga går sine runder ser eg. Ei stund så er det mykje melk som gjelder og andre runder er det kraftfòr som gjeld.
  Sidan melkepulver basert på skummetmelk / melkeprotein har ein høg pris, så syns eg at det passer betre å bruke råmelk, syrna råmelk og andre melkerester til kalvane dei første 2-3 vekene og deretter melkeerstatning fram til avvening.
  Eg praktiserer mykje melk i råmelksperioden, og deretter moderate mengder, for så å begynne nedtrapping ved ca 4 veker og avveninng på 6 veker. Kalvane starter da tidlig å ete kalvekraftfòr og høy.
  Eit halvt kg kraftfòr tilsvarer 2 liter melk. Ved avvenning og fram til 9 vekers alder økes opptaket fra 2 til 3,5 kg kraftfòr. Det tilsvarer grovt regnet til 8-14 liter melk per kalv per dag.
  Skal vi produsere 10 liter melk med kyrne, til kalvane, går det med ca 4,5 FEm (kraftfòr). Da syns eg me får ein meir effektiv tilvekst med å bruke kalvekraftfòr. Musli har eg prøvd men syns kalvekraftfòtr er betre.

  Svar
 • 3. Liv Egeland  |  januar 27, 2011, kl. 11:04 am

  Du seier at det er eit produkt som har like mykje energi som mjølk. Kan du oppgje kva det er for eit? Alle typer eg har rekna på har ikkje nådd opp på energi. Eg har starta 2 kvigefôringsgrupper så det er viktig for meg å få vita type.

  Svar
 • 4. Eirin  |  januar 27, 2011, kl. 11:21 am

  Godt å se det er mange som engasjerer seg rundt kalvfôring. Det er mye som fungerer, og har man god helse og god oppfølging av kalv er det mange metoder som gir gode resultat.

  Skar: Ja syrna egen melk er et godt og stabilt fôr til kalv! Mange med melkebar får virkelig gode resultater, og det kan i et godt miljø brukes mye melk og gi god tilvekst. Har snakket med flere enn deg som har kastet ut automaten og erstattet den med melkebar. Har du tatt tilvekstmålinger?

  Jørn: Du har helt rett, det er ikkje tvil om at egen melk er det billigste, men at det fortsatt er dobbelt så dyrt som kraftfôr. Det mest lønnsomme er jo å bruke så lite melk og så mye kraftfôr som mulig, og fortsatt en tilvekst på over 700 g/dag. Det er jo som Skar sier, en forholdsvis kostbar strategi å bruke så mye melk, men gir det kalv og produsent god trivsel og gode resultater er det mye som er rett.

  Liv: Når det gjelder pulverproduktet som er basert på melkepulver er det kommet på banen etter det store kvigeprosjektet i Sverige. Det er Lantmannen i Sverige som produserer produktet og det heter Konnect Kavat. Foreløpig er det FK som fører pulveret.

  Svar
 • 5. stay healthy  |  september 7, 2014, kl. 12:11 am

  excellent issues altogether, you just gained a new reader.
  What might you suggest about your publish that you just made a few days ago?
  Any sure?

  Svar
 • 6. My little caravan School Holiday Activities for kids  |  mars 8, 2015, kl. 2:55 pm

  My little caravan School Holiday Activities for kids

  Melk eller melkeerstatning? | Topp Team Fôring

  Svar
 • 7. Uk Rollers  |  mars 22, 2015, kl. 1:53 am

  I’ve been browsing on-line more than three hours today, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours.
  It is lovely price enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made just right content material as you did,
  the internet will be a lot more useful than ever before.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: