Surfôrprøve hygienisk kvalitet – kva betyr log cfu ?

desember 17, 2010 at 9:05 am Legg igjen en kommentar

Av Åse

Når mjølkeprøva viser høgt innhald av anaerobe sporer, blir det ofte sendt inn surfôrprøve og bestilt Hygienepakke 2 for å sjå om det er mykje smørsyresporer i fôret.  Så kjem svaret, oppgjeve i log cfu/g.

Sjølv har eg eit ”difust” forhold til det matematiske uttrykket log, og prøvde å sjå litt nærare på desse tala.  Det kan kanskje vera nyttig for fleire, så derfor denne blogg-notisen.  Cfu betyr kolonidannande bakterier.  På analysesvaret kjem det heldigvis også ein tekstkommentar på svensk, som fortel om det er god, nedsatt eller dårleg kvalitet.  Her er grenseverdiane:

  • God kvalitet:     < 1,2 log cfu/ g  ≈ < 16 kolonidannande bakt./g
  • Nedsatt kvalitet:   1,2 – 2,5 log cfu/g  ≈ 16 – 317 kol./g
  • Dårleg kvalitet:  > 2,5 log cfu/g  ≈ > 317 kol./g

Viss det står 5,0 log cfu/g, betyr det 105 = 10*10*10*10*10 = 100.000 kol./g.  Altså er 5,0 log cfu/g eit tal som er over 300 gonger større enn 2,5 log cfu/g ! Og altså veldig dårleg hygienisk kvalitet i fôret.

For dei som har høgt antal smørsyre-sporer i surfôret i vinter, gjeld det å setja inn gode tiltak neste vekstsesong. Da blir neste vinter forhåpentlegvis trivlegare og med sporefri mjølk.

Advertisements

Entry filed under: Mjølkekvalitet. Tags: , , , , , , .

Er du flink til å utnytte muligheter som ligger i godt grovfôr? Grovfôrkvalitet 2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggers like this: