Feittklasse og utrangeringsårsaker

desember 6, 2010 at 7:27 pm Legg igjen en kommentar

Av Ingunn

I forrige innlegg skreiv eg om at feittmengda på slakta kyr har hatt betydning for mjølkeavdråtten i tida før slakting. I dette innlegget vil eg vise eit par utrangeringsårsaker der feittmengda på slakta har hatt betydning for kva bonden rapporterer som utrangeringsårsak. Den eine utrangeringsårsaken er kanskje ikkje uventa dårleg mjølkeavdrått, og det stadfester dei berekningane som vart gjort i forrige innlegg. Figuren under viser at til feitare dyra vert til fleire rapporterer at utrangeringsårsaken skuldast dårleg avdrått. Dårleg avdrått for 1.laktasjonskyr ligg høgast i frekvens uavhengig av feittmengde, men frekvensen stig også til feitare kvigene er. Dette var vanskeleg å påvise ved modellering av mjølkekurvene i forrige innlegg, der nedgangen i avdrått i høgste feittklasse var på mellom 2 og 3 %.

Figuren under viser frekvensen av rapportert utrangeringsårsak ”dårlege bein” for kvar feittklasse. Her ser vi ein klar samanheng mellom feittmengde på skrotten og utrangeringsarsak dårlege bein. Frekvensen av dårlege bein er svært høg på spesielt tynne dyr og avtar til høgare feittklasse. Dette kjem truleg av at kyr som har så store beinproblem at dei blir utrangert har stått i besetningen ei stund med dårleg fôropptak og mobilisering av kroppsreservar før dei blei utrangert.

Entry filed under: Generelt. Tags: , , , .

Har feittklasse på slakta kyr betydning for mjølkeavdråtten? Er du flink til å utnytte muligheter som ligger i godt grovfôr?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: