Pass på frie fettsyrer i kumjølk

oktober 8, 2010 at 11:21 am Legg igjen en kommentar

Av Line

Fettet i kumelka er normalt samlet i fettkuler som er omgitt av en membran. Når denne membranen av ulike årsaker blir ødelagt, vil enzymer i mjølka spalte fettmolekylene, og et av endeproduktene er frie fettsyrer. Et høgt innhold av frie fettsyrer vil gi økt risiko for beisk smak på mjølka. Tabellen under viser grenseverdier i forhold til klassifisering for frie fettsyrer, måleenhet er mikromol per milliliter.

Det har lenge vært fokus på underfôring av energi som en av de viktigste årsakene til problem med høgt innhold av frie fettsyrer i melka. Denne lærdommen gjelder enda. God energidekning gjennom hele laktasjonen gir grunnlag for bygginga av stabile fettkuler som tåler en del mekanisk påkjenning uten at membranen rundt blir ødelagt. De største utfordringene rundt god energidekning er selvfølgelig på nykalva kyr, men gjelder også dyr seinere i laktasjonen f. eks i situasjoner med fôrskifte, som ved innsett fra beite.

Har en problem med høgt innhold av frie fettsyrer og skal lete etter årsaken til dette kan kukontrollprøvene være en grei plass å starte. Viser kukontrollprøvene (figuren under, utskriften finnes på medlem.tine.no) et lavt innhold av frie fettsyrer på enkeltkyr, er årsaken trolig knyttet til den mekaniske behandlingen av melk gjennom utmelking, transport til tank og nedkjøling i tanken. Har en kukontrollprøver der enkeltdyr er høge vil det være naturlig å iverksette tiltak i forhold til disse. Er de fleste kukontrollprøvene høge kan årsaken være knyttet til fôring av dyra, men må huske at melkeprøvene også har blitt utsatt for mekanisk påkjenning under uttak.

Kort tid mellom utmelkingene, som en bl.a. kan få i en melkerobot vil gi en økning av frie fettsyrer i melka. Dette er spesielt viktig å passe på i kombinasjon med dyr som er i slutten av laktasjonen og på vei ned i ytelse.

Flere andre faktorer, som f. eks fettinnhold/type fett i fôret, e-vitamin og ulike sjukdommer, kan også påvirke innholdet av frie fettsyrer i melka. Les mer om dette på ”God Drift” på medlem.tine.no. Der ligger også link til en sjekkliste for frie fettsyrer, som er et godt hjelpemiddel om du skulle ha behov for det.

Reklamer

Entry filed under: Mjølkekvalitet. Tags: , , , , , .

305-dagars avdrått for ulike rasar Bedre økonomi med grovfôranalyser!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: