Mer og bedre grovfôr – forsøk på okser

mars 3, 2010 at 7:11 am Legg igjen en kommentar

Av Ingunn

Siden vi nå var innom kjøttproduksjon på okser i forrige innlegg og diskuterte kraftfôrmengder, vil jeg nå presentere noen av resultatene som ble gjort på forsøk med okser i  prosjektet ”Mer og bedre grovfôr”. Spørsmål som ble stilt i forsøket var bl.a. om det var mulig å produsere storfekjøtt intensivt på en stor andel grovfôr når en har svært god surfôrkvalitet. Forsøket ble presentert av Åshild Randby og lenken til presentasjonen finnes ved å klikke på tittelen på foredraget:

Grovfôrbasert storfekjøttproduksjon – ulike grovfôrkvaliteter til NRF-okser

I forsøket ble det brukt tre ulike grovfôrkvaliteter: Veldig tidlig slått, tidlig slått og normalt slått. Surfôret var godt, restriktivt gjæra uten smørsyre, med lavt innhold av syrer og høgt sukkerinnhold, men med noe høyere NH3-verdier enn ønsket. Innhold av råprotein og fett ble redusert med økt utviklingstrinn, mens innholdet av fiber (NDF) som forventet økte. Mer om høsting av graset og kvaliteter på fôret kan dere lese om i det første innlegget mitt fra prosjektet ”Mer og bedre grovfôr” som ble lagt på bloggen den 19.februar. Kraftfôret var basert på hovedsakelig norske råvarer og hadde et råproteininnhold på 16,5 %.

Trettiseks okser på ca. 7-8 måneder (288 kg) ble inndelt i 6 grupper med de nevnte tre surfôrkvalitetene og med/uten kraftfôr. Surfôr etter appetitt. Kraftfôr ble gitt 2 kg fram til 385 kg, så 3 kg fram til 500 kg og 4 kg fram til slakting ved 575 kg.

Når oksene fikk surfôr som var høsta til normal tid, spiste de 7,8 kg tørrstoff per dag og hadde en tilvekst på 936 g/dag. Opptaket av surfôr økte når det var høsta tidligere. Både tidlig høsting og tilskudd av kraftfôr økte energiopptaket. Daglig tilvekst økte ved tidlig høsting, og tida fram til slakting ble tilsvarende redusert. Maksimal tilvekst og kortest oppfôringstid ble oppnådd ved bruk av svært tidlig slått surfôr eller tidlig slått surfôr med kraftfôr. Tilveksten var på 1570 g/dag og var opp mot dyras genetiske kapasitet. Høye tilvekster viste at oksene responderer meget godt på surfôr av ypperste kvalitet. Er surfôret høsta til ”normal tid” eller seinere, vil oksene gi meget god respons for tilskudd av kraftfôr.

Forsøket viste at det er mulig å produsere okseslakt intensivt på grasprodukter alene. Svært tidlig høsta surfôr fra ca. 7 måneders alder ga okseslakt på 300 kg ved 15 mnd alder. Når oksene fikk 2-4 kg kraftfôr i tillegg til tidlig eller veldig tidlig høsta surfôr oppnådde de 300 kg slaktevekt allerede 14 mnd gamle.

Normalt høsta surfôr sammen med 2-4 kg kraftfôr ga nesten like god tilvekst som svært tidlig høsta surfôr alene. Oksene som fikk normalt høsta surfôr uten kraftfôr oppnådde 300 kg slaktevekt først etter 18 mnd, og dette fôringsregimet ga det klart største totale forbruket av fôr.

Mer om fôreffektivitet og slaktekvalitet finner dere i presentasjonen til Åshild.

Reklamer

Entry filed under: Grovfôr og ensilering, Kvigeoppdrett og kjøttproduksjon. Tags: , , , , , , , .

Eksempel på fôrplan til okser med TINE Optifôr ungdyr God tilvekst på kviga første beitesommer er en forutsetning for å få ei stor og velutvikla melkeku

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: