Svakere utvikling i mjølkeytelsen! Har dårligere grovfôrkvalitet skylda?

november 22, 2009 at 9:52 pm 2 kommentarer

Av Harald

I Arnt Johan sitt innlegg fra forrige uke ble det vist at grovfôrkvaliteten for høstesesongen 2009 i Midt Norge er dårligere enn i 2008. Det gjelder nok ikke bare i Midt Norge, men også for store deler av landet. Det kan være en viktig forklaring på hvorfor den innrapporterte dagsytelsen i Kukontrollen har vært lavere enn forventet i august, september og oktober (Figur 1). De første månedene av 2009 har det vært en stor økning i dagsytelsen sammenlignet med 2007 og 2008. Nå ser den imidlertid ut til å stagnere. Som sagt er nok grovfôrkvaliteten en viktig årsak. I hele 2009 har kraftfôrmengdene ligget ca 0,5-0,6 kg/dag over nivået for 2008. Det gjelder også i perioden august-oktober, men likevel har forskjellen i ytelse flatet ut i forhold til 2008. Proteinprosenten i mjølka har også gått noe ned i august-oktober 2009 i forhold til samme periode i 2008. Noe som ytterligere bekrefter en svakere fôrstyrke.

Figur 1. Utvikling i mjølkeytelse i 2007, 2008 og 2009

Grovfôret fra høstesesongen 2009 skal vi nå bruke i mange måneder. For mange er det viktig å klare å holde oppe avdråtten for å fylle kvota. For de som har planer om å slakte kyr i nærmeste framtid kan det være aktuelt å vurdere om man skal utsette det noe til man ser hvordan kvotefyllinga blir. For de som er avhengig av å øke ytelsen er det nå viktig at vi gjør det på de kyrne som vil respondere på økt kraftfôrtilførsel. Det er først og fremst de kyrne som er kommet kortere enn 100 dager ut i laktasjonen. For disse kyrne kan man forvente å få igjen ca 1,5-1,7 kg mjølk per kg ekstra kraftfôr. For kyr som er kommet lenger ut i laktasjonen (>200 dager) vil man ikke få igjen mer enn ca 1 kg mjølk per kg kraftfôr. For noen vil det være økonomisk interessant, men min anbefaling er at dere ser dette i forhold til antall kalvinger fremover. En høyere fôreffektivitet for kyr i første halvdel av laktasjonen vil også gi et høyere økonomisk utbytte. Men uansett er det viktig at den enkelte tilpasser seg den grovfôrkvaliteten man har og legger opp fôringa etter den. Derfor er det viktigere enn noen gang å ta ut en grovfôrprøve og bruke den aktivt i fôrplanlegginga slik at man kan nå sitt produksjonsmål.

For TINE er det nå viktig at vi får inn den melka vi trenger. En bekymringsfull utvikling for 2009 er nedgangen i kutallet. Dette er presentert i Figur 2 som viser månedlig utvikling i kutallet i 2007, 2008 og 2009. Sammenlignet med 2008 ligger kutallet i 2009 for månedene august til oktober i gjennomsnitt 7000 lavere. Dersom denne utviklingen holder seg, og vi samtidig ikke øker avdråtten blir dett spennende å se hvordan innveiingstallene for mjølk blir i månedene fremover.

Figur 2. Utviking i kutallet i 2007, 2008 og 2009

Reklamer

Entry filed under: Generelt. Tags: , .

Har du dårligere grovfôrkvalitet i år? Kalvens tilvekst i mjølkeperioden har betydning for senere mjølkeytelse

2 kommentarer Add your own

 • 1. John  |  november 25, 2009, kl. 8:26 am

  Hei Harald, jeg vil nok tro at det fallende proteinnivået for en stor del har sammenheng med endringen i tørrstoffbetalingen i Tine, kanskje vel så mye som grovforkvalitet. Nedgangen i ytelse kan også sammenfalle med andre valg av kraftfor, både prisøkninger og senket proteinbetaling gjør det interressant med rimeligere kraftfor. Resultatet blir nedgang i innveiing, forøvrig det samme jeg sa til mitt produsentlag da endringen av tørrstoffbetalingen var på høring.

  mvh John

  Svar
 • 2. Harald  |  november 25, 2009, kl. 11:05 pm

  Hei John
  Dine momenter har nok også en viss betydning i denne saken. Det interesante er imidlertid at i perioden januar til mai var det en god avdråttsøkning. Denne samme økningen fikk vi ikke i høstmånedene på tross av at forskjellene i kraftfôrmengdene mellom 2008 og 2009 var nesten den samme i januar-mai som i august-september.
  Uansett årsak blir det spennende å følge utviklingen.
  mvh
  Harald

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv


%d bloggere like this: